perjantai 19. joulukuuta 2014

Corporate Governance And Other Business Related Stuff Report 2014

Esipuhe

Likööriklubin johtokunnan keskuudessa on epäselvyyttä siitä, onko Likööriklubi voittoa tavoitteleva järjestö vai syrjäytyviä nuoria tukeva säätiö. Huomioiden Likööriklubin toiminnan tuottamat olemattomat tulot ja vuosittain kasvavat perusteettomat kustannukset, voidaan jälkimmäistä vaihtoehtoa pitää todennäköisempänä. Raportin kannalta edellä mainitulla ei kuitenkaan ole mitään väliä. Likööriklubi haluaa kuitenkin luoda sidosryhmilleen illuusion toimivasta hallintoverkostosta sekä taloudellisen raportointinsa läpinäkyvyydestä vuosittaisella Corporate Governance-raportillaan, joka julkaistaan vuonna 2014 ensimmäistä ja todennäköisesti viimeistä kertaa. Raportti on jaettu neljään osaan, jotka ovat: 1. Organisaatiorakenne 2. Kokousmenettely 3. Yhteiskunnallinen vastuu ja 4. Raportin merkittävyys. Raporttia voi lukea miten haluaa, mutta yleensä se tehdään ylhäätä alaspäin ja vasemalta oikealle. Raportin voi myös lukea osissa, jos ei jaksa lukea sitä kerralla. Raporttia ei tarvitse lukea, jos se ei kiinnosta. Jos olet kuitenkin päässyt tähän kohtaan asti, olet todennäköisesti lukenut esipuheen. Likööriklubi ei vastaa raportin lukemisesta aiheutuvasta mielipahasta ja lukeminen tästä eteenpäin on lukijan omalla vastuulla. Kaikki oikeudet sun muut pidätetään.

1. Organisaatiorakenne

Likööriklubin toimitusjohtajana, hallituksen puheenjohtajana, tarkastus-, nimeämis- ja palkitsemisvaliokunnan johtajana sekä omistajana toimii johtaja. Valitsemalla sama henkilö kaikkiin vastuutehtäviin on pyritty kitkemään päätöksentekoon liittyviä mahdollisia erimielisyyksiä sekä varmistamaan sisäisen valvonnan laatu. Likööriklubin hallintoon kuuluu myös muita henkilöitä, kuten pilli- ja tarvikevastaava sekä muita joita en nyt jaksa luetella. Käytännössä esimiessuhteet määrittyvät vatsan ympärysmitan mukaan leveimmästä kohtaa, joten hallinnon voidaan katsoa toimivan dynaamisessa toimintaympäristössä (koska vatsan koko voi vaihdella dramaattisesti mm. tenttiviikkojen aikana), 

2. Kokousmenettely

Likööriklubin johtokunta kokoontuu aina joskus päättämään toimintaa koskevista olennaisista liiketoimista, kuten juhlien järjestämisestä sekä syömisestä ulkona. Kokous alkaa siten, että johtaja valitsee esimerkiksi arvalla kokouksen puheenjohtajan sekä pöytäkirjanpitäjän osallistujien joukosta. Kokouskutsussa ennakkoon ilmoitetut aiheet käydään läpi väliaikaisen puheenjohtajan johdolla, jonka jälkeen suoritetaan äänestys. Pöytäkirjanpitäjä kirjaa äänestyksen tulokset Excel-taulukkoon, joka hävitetään kokouksen päätyttyä. Myös kaikki muu kokousmateriaali hävitetään. Tämän jälkeen johtaja mitätöi äänestystulokset ja päättää mielivaltaisesti (yleensä vitun kännissä), mitä tehdään. Koska johtaja on filosofi, on päätökset todennäköisesti ihan perseestä. Tämän jälkeen kokous lopetetaan ja jatketaan keskeneräisiä puuhia.

3. Yhteiskunnallinen vastuu

Likööriklubin raskaasti tappiollinen toiminta on seurausta Yhteiskuntavastuu 2000-projektista. Yhteiskuntavastuu 2000-projektin tarkoituksena on tukea paikallista yritystoimintaa ja osoittaa sidosryhmille Likööriklubin omistautuneisuus tärkeiden asioiden hoidossa. Osansa sponsoroinnista on saanut mm. "Jarin pulju", jonka liikevaihdosta noin 30 prosenttia koostuu johtajan lounaskäynneistä. Likööriklubi tukee myös paikallisia etnisiä ravintoloita. Viime aikoina tukemiskohteita on laajennettu myös itämaisiin muonituskeskuksiin, minkä seurauksena ehtymättömän paskariisintuotanto kiinalaisissa hikipajoissa on lisääntynyt merkittävästi. Muutenkin Likööriklubin kontribuutio voidaan katsoa kaikin puolin merkittäväksi kaikissa suhteissa. 

4. Raportin merkittävyys 

Tämän raportin merkittävyys on vahvistettu usean eri tahon toimesta ja näin ollen voidaan tehdä johtopäätös siitä, että raportti on merkittävä.

T. Majaniemi